39. Årgang august 2017


BONNET LOKALARKIV
Fejrer 10 års Jubilæum

derfor inviteres til

Åbent Hus

Lørdag den 23. september 2017
Kl. 14-17

Jubilæumstalen holdes af to "gamle" Bonnet-drenge
Jens Erik Byskov og Preben Nielsen
Kl. 14.30

Vi glæder os til at vise vores gamle og "nye" lokaler frem.
De vil i dagens anledning være fyldt med billeder, ting og
sager fra byens begyndelse til nu. Kom og kik, der er
noget for enhver alder.

Der vil være kaffe på kanden og lidt sødt til ganen.

Der er lavet et jubilæums-hæfte, hvor Ole Refstrup, Leif
Rønne og Per Sandal i ord og billeder har skrevet om
deres barndom/ungdom i Bonnet.

ALLE er velkommen
Birthe og Kirsten




"Byger, der går og kommer".
Sankt Hans aften i Bonnet er altid en fm fest. Om det er sol eller regn, folk kommer, for her kan vi mødes ret uforpligtende, så forskellige vi er, unge og gamle, piger og drenge, alle er velkomne.
Sådan var det også i år, 2017! Først tænkte vi, at det hele blev ødelagt af regn, men så holdt regnen op, folk strømmede til, fin midsommerstemning.
Og så kunne bålet tændes og brænde helt til bunden (noget var fra sidste år). Og valgmenighedspræst Hans Nørkjær holdt båltale om bI. a. ildens betydning og brug op gennem tiderne. Og der var midsommersang og sang om de "byger, der går og kommer".
Og så skal vi huske en ting: Selve pladsen, Bonnet Stadion er jo fremragende til sådan en aften, stor, åben og flot.
(ev)




Mejeriet solgt


Vi har pr. 1.7.2017 solgt Mejeriet til Michael Falck Damborg & Manuela Faurby Olesen, som dog ikke skal bo der. Vi byder dem alligevel velkommen til Bonnet. Vi ejede Mejeriet i nøjagtig 11 år, 11 gode år med mange spændende, gode og sjove aktiviteter, men vi synes at al vedligeholdelsen af bygninger og udenomsarealer var blevet lidt tilovers, derfor valgte vi at sælge.

Vi vil hermed gerne takke alle dem, der har taget del i aktiviteter- ne på den ene eller anden måde, uden dem var der jo intet arrangement/fest.

Dog vil vi specielt rette en kæmpestor tak til "Mejerigruppen", som blev oprettet ved et åbent hus arrangement, kort efter at vi overtog Mejeriet. Peter Sønderby, Birthe Agerbo og Max Fredgård har været med hele tiden, Niels Hansen var med fra starten og indtil for ca. lYz år siden og Anders Graversgård, der kom med for ca. lYz år siden. Disse gæve personer har gjort et stort stykke arbejde for at skabe aktivitet i Mejeriet til fælles gavn for os og byen.

Med mange venlige hilsner:

Fhv. Mejeribestyrer Henrik Kristensen & frue




Mosekonen som vartegn?

Andetsteds i bladet bringer vi. historien om Mosekone-skulpturen på Stationspladsen. Som man kan se i plakatstanderne på indfalds- vejene, findes der også en tegning af skulpturen, og den har faktisk også en lille forhistorie. Tegningen blev lavet i anledning af, at Bonnets foreninger i fællesskab afholdt en sommerfest i 2003. Det var et arrangement med små konkurrencer om efter- middagen og fest om aftenen, og her blev der fremstillet et diplom, som blev udleveret til alle konkurrencedeltagere. Diplomet var prydet med tegningen af mosekonen og blev tildelt "for ihærdig indsats". Men hvem er kunstneren? Dette fortaber sig desværre i glemselens tåger. Mit bud er Mogens Andreasen, men hvis nogen ved det med sikkerhed, vil jeg gerne høre nærmere.

Der er i øvrigt også gjort et forsøg på at få lavet en maxi-udgave af Mose-konen. Nogle husker måske TV -serien "Det' Leth", hvor Flemming Leth viste alle mulige gør-det-selv-tricks på skærmen. På et tidspunkt blev der udskrevet en konkurrence ved navn "En dag med Leth", hvor den navnkundige handymands hjælp samt materialerne til det vindende projekt var præmien. En af friskolens elever, Nikolaj, indleverede et forslag, der gik ud på at opføre en kæmpestor model af Mosekonen på det nordøstlige hjørne af jordvolden. Folderne i særken skulle være brede nok til en trappe, så man kunne gå op på hendes hoved og nyde udsigten, og så skulle hun samtidig være byens vartegn. Vi hørte aldrig fra det, og det har heller ikke været muligt at finde noget om et evt. vinder- projekt ... men under alle omstændigheder er ideen hermed givet videre til Kompetenceværkstedet.



Hvorfor betale kontingent til borgerforeningen?


Fordi du her i sommertiden glæder dig over, at

-Bjarne klipper græsset omkring overløbsbassinet på Sønderland

-rabatten langs Bonnetvej og Langelinje bliver klippet

-naturstien er indbydende til en gåtur, også for vovse

-Genbrugsladen kan modtage mindre mængder affald, og papir og pap til Lemvig-spejderne

-foreningen har presset på for at Bøgelundvej atter er en fornøjelse at køre på

-vi har et sted til aflevering af grenaffald

-det lykkedes at genskabe liv og aktiviteter i friskole-bygningerne.


Har du endnu ikke betalt, kan du evt. henvende dig til bestyrelsen eller Birgit Fredgård.




Nyt fra Familie & Samfund Bonnet

Sæsonens første arrangem~nt bi iver en solned- gangssejlads med "NEMO" fra Thyborøn. Her vil vi nyde solnedgangen en stille sommeraften i uge 33, 34 eller 35 med et let traktement og et glas kold hvidvin eller øl ombord. Datoen meldes ud med kort varsel, når vejret passer til arrangementet. Til den tid ved vi også, om det bliver på havet eller på fjorden. Følg med på Bonnet og omegns facebookside.

Kommende arrangementer:

Den 26. september 2017 kl. 19.00

Besøg hos Erna og Anders Poulsen

Erna vil fortælle om anoreksi og Anders vil vise sit traktormuseum
Sted: Nørbysvej 27, Nr. Nissum

Tilmelding senest 19. september


02.10.17 kl. 18.30

Besøg på Hjerm Kunstgalleri og Æbleplantage med mulighed for pluk-selv


Sted: Rubjerghøj l, 7600 Struer

Tilmelding senest 25. september


For yderligere informationer og/eller tilmelding kontakt
Kaja på tlf. 30 29 01 25 eller
Birthe tlf. 23 34 85 90




Byggegrund til salg

Rammevej 5, hvor der tidligere har ligget et lille hus, blev i januar opkøbt. Ejeren ønsker nu at sælge grunden.

Er man interesseret kan han kontaktes på 26464101.



Bøgespiren til salg

Den Selvejende Institution Børnehuset Bøgespiren er begæret konkurs. Bygningerne tilhører nu Nykredit, som ønsker at afhænde bygningerne uden væsentlige omkostninger. Er du interesseret i at erhverve en bygning, der tidligere har fungeret som Friskole, Forsamlingshus, Daghøjskole og Børnehave, og en have med masser af historie helt tilbage fra 1920erne, så kontakt kurator og advokat Esben Bjerregård 27149150.




Lemvig Kompetenceværksted

Nu er vi flyttet ind, og mangler kun det sidste

Vi er ikke helt på plads, men meget er der sket. Vi vil arbejde på at få vores garageanlæg færdig, vi mangler lidt i vores træ- værksted, og så får vi forhåbentlig nyt grus på parkeringspladsen.

Vores fokus er nu den officielle indvielse tirsdag d. 5. september 2017. Der vil blive informeret yderligere i dagspressen.

Vi har ansat Kirsten Didriksen i vikariat for vores køkkenleder. Kirsten er lokal, så det nyder vi godt af, der dukker indimellem noget op, hvor det er godt med en som ved noget mere end os andre.

Det har været en lang og udfordrende proces at flytte hertil, nu synes vi det er nogle dejlige lokaler og et dejligt udenoms areal, som giver os mange muligheder.

En lille bøn til dem, som lufter hunde her, om de vil tage "lorten" med - det er ikke så rart at træde i, når vi spiller bold eller blot går en tur. Der er også et par unge fyre i en lille hvid Peugeot, (Jeg har et fint billede) - som har hygget sig her - men "glemt" at rydde op efter sig.

Hvis borgere i Bonnet, oplever et eller andet, som vedrører Kompetenceværkstedet, kan jeg kontaktes på 20351765.

Poul Lindholm



Historien om:
MOSEKONEN (stenstatuen i Stationsparken)

Det hele startede i 1994 hvor Borgerforeningen oprettede en forskønnelseskomite. De tog straks fat på at forskønne det område, som ligger lige midt i byen. Det var på daværende tidspunkt en kæmpe skamplet for byen, skrammel plads, affald, asfalt, skærver, store maskiner, et stykke ingenmandsland.
Komiteen kontaktede VLTJ som ejer jorden. De havde ingen midler til at renoverer pladsen, men de var positive og der blev givet frie hænder til at forskønne området.
Mange fonde blev søgt og heldigvis gaven del af dem tilsagn om støtte af forskellig art.
Der blev gravet forurenet jord væk, drænet, lagt nyt jord på og plantet store træer, som kom fra forskellige fonde.
Træer og buske fik dog en hård start, knastørre somre, sjask våde vintre, orkan osv. En del måtte plantes om, men med årene er de blevet rimelig pæne.

Da græsplænen blev sået, blev der talt om at enhver by med respekt for sig selv havde et kunstvært, så sådan et MÅDE vi også have i Bonnet! Indtil der blev fundet sponsorer til "kunsten" fik vi tilbudt en stor granit blok af VLTJ.
Da stenen var bakset oven på nogle andre sten, for at den kunne syne af lidt mere, kom Britta forbi og slængede sig på stenen, og en udbrød: "Så skal vi da have flyttet stenen ud på Langelinie" Hvor til Britta svarede "Den lille havfrue!! ta ikke fejl af det, det er nærmere en GAMMEL MOSEKONE!!"
BINGO der var den - den gode ide! Bonnet skulle ha en mosekone. Der er rigtig mange moser rundt om byen, så selvfølgelig skulle vi det! og den skulle være af STEN.

Stenhugger Erik Smed, var straks med på ideen og kunne se den for sig MOSEKONEN.

Hun blev sat på sin plads en dejlig solskinsdag i år 2002, så hun kunne kikke op mod DLG-tårnet.
Hvad mon hun skal kikke efter i fremtiden?

Billeder af Mosekonen og mange andre kan ses på arkivet.

Vi har åbent den l.tirsdag i måneden fra kl. 19.00 eller efter aftale.
Husk vores 10-års jubilæum lørdag den 23.september.

Bonnet Lokalarkiv
v/DLG, Bonnetvej 4




Vitsen:

På togstationen kommer en mand hen til billetlugen:

"Jeg vi/ gerne bede om en returbillet"

"Ja, så gerne, hvor til"?

"Sku' da hertil"!




Håndarbejdseftermiddag i Bonnet

Den første fredag i hver måned er der mulighed for at finde strikketøjet, hækletøjet og snakketøjet frem og mødes med andre håndarbejdsglade Bonnetboere til en hyggelig eftermiddag.

Vi mødes igen fredag, den 1. september kl. 15.00 - 17.00 i Lokalarkivet / DLG, hvor arkivpigerne velvilligt stiller de dejlige lune lokaler til rådighed.

Medbring selv kaffe/te.

Alle er velkomne - ingen tilmelding.




Dødsskrig i haven!

Da jeg flere gange havde hørt disse mærkelige, hæse skrig dybt nede i min have, tænkte jeg, at der nok igen var en uskyldig fugleunge, der blev dræbt. Jeg gik derned for at se det, men fand intet. Men det blev ved, og en dag fik jeg forklaringen.
Skriget kommer fra en skovskade, der bor i eet af træerne nede ved mosen. Jeg hørte den samtidig med, at jeg så den! Hvor er den dog flot med alle sine farver i den rød-orange, blå, sorte og hvide dragt.
Den hvæser stadig efter mig, når jeg en gang imellem tager mine tre motionsrunder og jogger ned til de høje træer. Da skriger den "skrub af', så jeg får mere fart på væk. Mon det er fordi, den har unger og vil forsvare dem?
Erik Vedstesen



Sidste frist for stof til næste nummer: 24/9-2017


© Bonnet og Omegn - Webmaster: Peder Flansmose